НАГРАДИ НА ПОРТАЛ КУЛТУРА ЗА 2017 г.

Четвъртите си поред годишни награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката връчи Портал Култура в Деня на българските будители – 1 ноември.

В категорията „Проза“ Първа награда получи Христо Карастоянов за романа „Послепис“ (изд. „Жанет 45“), за „неподражаемото му майсторство да превърне едни от най-важните глави от новата ни история в лично преживяване“

В категорията „Хуманитаристика“ Първата награда е за книгата на проф. Ивайло Знеполски „Как се променят нещата. Истории с философи и историци. Т. 1–2 (изд. „Сиела“), която „чрез прочита на индивидуални съдби на интелектуалци от времето на комунизма по нов начин очертава полетата на съпротива срещу режима“.

Втората награда е за книгата на Димитър Бочев „Несъгласни думи“ (изд. „Хермес“), заради „неговите литературни и философски есета, посветени на боготърсачеството и изначалната битка на човека със злото“.

 

            Специални награди

            Голямата специална награда на Портал Култура за 2017 г. получи Иван Цанев заради „неговия значим принос в съвременната ни поезия и литературата му за деца“.

            Специалната награда бе присъдена на Надежда Александрова заради „литературоведските й изследвания върху Николай Лилиев и Димчо Дебелянов, както и за цялата й плодотворна дейност като директор на Столичната библиотека и Националния литературен музей”.

Фондация „Комунитас“ връчи също две специални награди.

Специалната награда на фондацията за принос към гражданското общество, която се връчва за втори път, получи Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, за „нейната професионална дейност в подкрепа на социално уязвимите, допринесла за пробуждането на милосърдието в българското общество“.

Проф. дн Иван Станков бе отличен със Специалната награда на Фондация „Комунитас“ за книгата си „Улици и кораби. Gm“ (изд. „Фабер“) заради „изяществото на неговата проза, която, потопена в реката на времето, отваря прозорци, показвайки, че те са най-доброто място за живеене“.