Награди от литературния конкурс „Изящното перо“ в Чикаго, САЩ – 2017 г.

На 28 октомври се проведе Фестивалът на българската култура‘2017, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго с подкрепата на Генералното консулство на Р България и Български колективен център „Магура“ и медийното съдействие на в. „България Сега“ и EuroChicago. Събитието се състоя в новата зала на център „Магура“.

            През 2017 г. Фестивалът протече в четири тематични панела: „Българската култура по света“ (в него бяха обявени наградите от литературния конкурс „Изящното перо“; „Медийния пазар в Чикаго – състояние и перспективи“ (бяха обявени резултатите от проведена анкета за състоянието на българския медиен пазар в Чикаго); „Образованието – съществена част от културата зад граница“ и четвърти панел „Детското творчество в Чикаго“(за образованието и културната дейност на БУЦ „Знание“, за алтернативна програма за изучаване на български език за деца, растящи в англоезична среда и др.). 

            По време на фестивала бе организиран и Панаир на книгата, където гостите имаха възможност да се срещнат и поговорят на живо с някои от представените автори, да получат автографи, да си закупят книги, картини, фотографии, изделия на приложните изкуства, български карета и шевици.

            За международния литературен конкурс „Изящното перо“ в разделите стихотворение и разказ бяха получени 462 творби (339 стихотворения и 123 разказа), изпратени от 263 автора. Те бяха оценявани от петчленно жури (двама от България и трима от САЩ) в състав: Ангелина Дичева (от България, председател – главен редактор на сп. „Обществено възпитание“, писател, журналист, член на СБП) и членове: Стоян Димитров (от България, писател и журналист), Симеон Гаспаров (от Чикаго, САЩ, председател на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, журналист и писател), Николай Стефанов (от Чикаго, САЩ, зам.-председател на Салон за българска култура и духовност, писател, поет, актьор), Снежана Галчева (от Чикаго, САЩ, председател на Салон за българска култура и духовност, поет, журналист).

Бяха получени творби от български автори, живеещи по света – Австрия, Гърция, Германия, Австралия, Испания, Франция, Канада, Америка и България. Те бяха изпратени от автори на възраст от 15 до 87 години.

На официална церемония на 28 октомври 2017 г., в Чикаго, в присъствието на Генералния консул на Република България в Чикаго – г-н Иван Анчев, съветника по търговско-икономическите въпроси – г-жа Теодора Ботева, представители на културни организации от САЩ, писатели, поети, художници, музикални дейци, фотографи, представители на бизнеса в Чикаго и др., бяха обявени наградените творби, както следва:

            За поезия:

            I награда – на Фил Бандоф от Южен Тирол за стихотворението „Нощта през август, Мариана Христова от София, за „Жалко за тебе, неверни Тома“;

            II награда – на Елица Ангелова от Конкорд, Калифорния, за стихотворението Коловози, Калина Томова от Чикаго за „Имаше човек…“;

            III награда – на Мая Нарлиева за „Блудница, Питър Пол с „Бяла икона“ и Светлана Николова от Харманли с „Майстор за обичане“;

            В категория Стихотворения на емигрантска тематика“:

            – I награда – на Людмила Калоянова от Питсбърг, Пенсилвания, за „Песента на имигранта“;

            – II награда – на Елеонора Крушева от Свиленград за „До Чикаго и назад и на Благо Прангов за „Нощ в Чикаго.

            В категория „Стихотворения на патриотична тематика“:

            – I награда – на Стоян Михайлов от Търговище – праправнук на Панайот Хитов, за „Обична до болка и на Лозан Такев от София за „Цветя за Левски;

            – II награда – на Павлина Стоянова от Разград за „Нестинарка;

            – III награда – на Петър Рахнев за „Христо Ботев.

            В категория „Детско творчество до 17 години“:

            – I награда – на Петя Хараланова от Чикаго за „Блян неизречен;

            – II награда – на Рафет Исмаилов от Шумен за „Хиляди думи.

В категория „Колективна награда“: на Литературен клуб „Кръстьо Пишурката“ при читалище „Постоянство” в гр. Лом и на Николай Хука и Евгения Иванова Хука от Литературен клуб „Извор“ към НЧ „Иван Вазов“ от гр. Хисаря.

            Наградата на Салон за българска култура и духовност за цялостно творчество

се присъжда на Драгомир Шопов от София, Мариана Дафчева от Асеновград, Теодор Христов и Мариана Николова от София.

            Специалната награда на конкурса „Изящното перо“ се присъжда на 83-годишната Анка Димитрова Келешева от Панагюрище, която в момента е в Дом за стари хора – гр. Ямбол, където е написала специално за конкурса стихотворенията „Защо, перо, сега не пишеш“ и „Вълшебното перо“.

 

            За разказ:

            – I награда – на Красимира Байлс от гр. Пърт, Австралия, за разказа „Птича песен“; Малинка Цветкова от Мадрид, Испания, за „Мисията изпълнена“ и Рая Вид (Радка Видьова) за „Изящно перо“;

            – II награда – на Дими Борисова от Силистра за „Приказка за чинара и на Здравка Евтимова от София за „Кръв от къртица;

            – III награда – на Божидара Цекова от София, за „Г-н Дамянов“, Красимир Бачков от Варна за „Българските чорапи“ и Владимир Шумелов от Велико Търново за „Тъндъртийф“.

            В категория „Сатира“:

            – I награда – на Денчо Владимиров от Пловдив за „Как ме призна Америка;
– II награда – на Милен Нанков за „Наденицата“;

            В категория „История и традиции“:

            – I награда – на Светлан Тонев от Карнобат за „Последната крепост;

– II награда – на Валентин ПоповВотан за „Девширме време“;

            – III награда – на Цветан Войнов за „Русалии.

            В категория „Разказ на емигрантска тематика“:

            – I награда – на Ангелина Стоянова за „Бирария „Синигера;

– II награда – на Слава Костадинова за „Картините на живота“;

            – III награда – на Тошо Лижев от Варна за „Фалшивите снимки“.

            Специалната награда на Салон за българска култура и духовност се присъжда на Иван Христов за „Орлово проклятие“ и на Пени Тод (Пепа Иванова) за „В сянката на старата смокиня“.